top of page

על מנגנון הקיפאון ולמה זה קורה במערכות יחסים זוגיות?


couple with snowman

מנגנון הקיפאון - קוים לדמותו


מנגנון הקיפאון (freeze) הוא תגובה אבולוציונית עתיקה שנועדה להגדיל את הסיכויים להישרדות במצבי סכנה חמורה. כאשר נתקלים בסכנה שאינה ניתנת להימלטות או למאבק, תגובת הקיפאון יכולה להפוך את הפרט לפחות בולט ובכך להקטין את הסיכון לתקיפה ישירה. בנוסף, אם התקיפה מתרחשת, מצב הקיפאון עשוי לעזור לשרוד את הטראומה באמצעות הפחתת הכאב והקטנת התגובה הרגשית והפיזית. במצב של קיפאון, אדם ירגיש משותק, לא מסוגל לדבר או לזוז, גופו מושבת כדי להגן על עצמו מפני נזק.


בעוד שהקיפאון כטקטיקת הישרדות אנושית מוקדמת במצבים בהם הישארות במקום יכלה להציל מפני זיהוי על ידי טורפים הרי שבימינו אנו תגובת הקיפאון יכולה להיות מופעלת על ידי מצבים המעוררים טראומות עבר, גם אם לא נשקפת סכנה פיזית מיידית. ההשבתה האוטומטית הזו עלולה להיות בעלת השלכות משמעותיות על הבריאות הרגשית, במיוחד במערכות יחסים רומנטיות, שם היא עלולה ליצור מחסומים לתקשורת יעילה ולחיבור.



תגובת הקיפאון בזוגיות - למה זה קורה?


תגובת הקיפאון במערכות יחסים זוגיות נובעת מטראומות עבר ופצעים רגשיים לא פתורים. כאשר בן זוג מפגין התנהגויות או רגשות המעוררים באופן לא מודע אצל בן הזוג השני זיכרונות מאירועים טראומטיים מהעבר, זה עלול להפעיל את המנגנון ההישרדותי הזה. התגובה היא לרוב ניסיון של תת-המודע להימנע מסכנה מוחשית, בדומה לאופן שבו בעלי חיים קופאים במקום כאשר הם חשים מאוימים. בדינמיקה זוגית, טריגרים כאלה עשויים לכלול קולות רמים, הבעת כעס ושפת גוף שמעידה על קפיאה של ממש.


בנוסף, תגובת הקיפאון יכולה להיות קשורה לסוגיות התקשרות שנוצרו במהלך הילדות המוקדמת. אם בילדותך חווית הזנחה או התעללות, ייתכן שלמדת לקפוא כדרך להתמודד עם רגשות קשים מנשוא. במערכת הזוגית, התגובה הזו יכולה להפוך לפעילה שוב, ולגרום לך להיסגר רגשית כדי להגן על עצמך.



ביטויי מנגנון הקיפאון בפעולה


בואו נכיר איך זה נראה מרגיש ומתנהג בפועל:


ביטויים פיזיולוגים:


  1. שיתוק זמני: הגוף עשוי לחוות תחושת שיתוק, כלומר חוסר יכולת לנוע או להגיב פיזית.

  2. האטת קצב הלב והנשימה: קצב הלב והנשימה עשויים להאט בצורה משמעותית כדי לחסוך באנרגיה ולהקטין את הסיכוי לגילוי על ידי התוקף.

  3. שחרור הורמונים: מערכת העצבים משחררת הורמונים כמו אדרנלין וקורטיזול, אך במצב של קיפאון יש ירידה בפעילות ההורמונלית במידה מסוימת בהשוואה לתגובות לחימה או בריחה.

  4. תחושת קור או חום: אנשים יכולים לחוות תחושת קור או חום קיצוניים עקב שינויים במחזור הדם.

  5. הפחתת תחושת כאב: במצב של קיפאון, הגוף יכול להפחית את תחושת הכאב כתגובה מגוננת.



ביטויים פסיכולוגים:


  1. תחושת ניתוק: אנשים יכולים לחוות תחושת ניתוק מהסיטואציה או מהגוף שלהם, כמו להיות "מחוץ לגוף" או לחוות את האירועים כאילו הם קורים למישהו אחר.

  2. קיפאון מנטלי: קושי לחשוב או לקבל החלטות, המוח עשוי להיות מוצף ומתקשה לעבד מידע.

  3. קהות רגשית: חוסר יכולת להרגיש רגשות עזים, מצב של קהות רגשית.



frozen tree


ביטויים בזוגיות


  • במערכות יחסים רומנטיות, מנגנון הקיפאון יכול להתבטא במגוון דרכים: בת/בן זוג עשוי להפוך פתאום שקט או לא מגיב במהלך עימות, ונדמה מרוחק רגשית או מנותק. זה יכול ליצור בלבול ותסכול אצל השני, שלא מבין מדוע השני נסוג.

  • בת/בן הזוג הקפוא עשוי להרגיש מוצף מטראומות עבר שהופעלו, מה שיוביל לניתוק כאמצעי הגנה. התגובה הזו עלולה לשבש את התקשורת, ולהקשות על פתרון בעיות ושמירה על אינטימיות רגשית.

  • לאורך זמן, מקרים חוזרים ונשנים של קיפאון עלולים לכרסם באמון ובקשר, שכן בת/בן הזוג הלא קפוא עלול להרגיש דחוי או לא נתמך. 



מכירים את זה?


הנה חמישה משפטי תלונה שאופייניים לאנשים שנמצאים בקיפאון:


1. "אני תקוע באותו מקום ביחסים שלנו ולא יודע מה לעשות כדי לשנות את המצב."

2. "אני מרגיש חסר אונים ביחסים האלה, אין לי כוח לשנות משהו."

4. "יש בינינו חומה שאני לא מצליח לפרוץ."

5. "אין מה לעשות! אני לא רואה דרך לצאת מזה."




אז מה עושים?


כלים להתמודדות


מנגנון הקיפאון יכול להיות מאתגר במיוחד לניהול במערכות יחסים זוגיות. עם זאת, בעזרת הכלים הטיפוליים הנכונים, זוגות יכולים ללמוד לנווט ולהתגבר על תגובת טראומה זו. אני מוצאת מובחנות וקונסטלציה משפחתית הם כלים יעילים להתמודדות עם תגובת הקיפאון.


בעזרת הקונסטלציה נבדוק את המקור לקיפאון, מאיפה מגיע השיתוק הזה ולהיכן הוא שייך? בעזרת משפטי ריפוי ייעודיים נבצע שם פעולת הכרה בקיים. בהמשך התהליך נעזר בכלים של גישת המובחנות (דיפרנציאציה) שתלמד אותנו איך לזהות את הרגעים שבהם מתרחשת תגובת הקיפאון ואיך להתחיל לנוע מהם בצורה מדורגת.



לסיכום


קיפאון היא תגובה הישרדותית חשובה, אך כאשר היא מופעלת במצבים שאינם מסכני חיים, היא יכולה להוות מכשול לתפקוד תקין ולרווחה רגשית. הבנה והתמודדות עם מנגנון הקיפאון במסגרת המערכת הזוגית קריטית לטיפוח תקשורת בריאה וחיבור רגשי. באמצעות תהליכי מובחנות וקונסטלציה משפחתית, זוגות יכולים לחשוף דפוסים מושרשים, להירפא מטראומות עבר ולבנות קשרים חזקים ועמידים יותר.



sivan avni
 

סיון אבני - יועצת זוגית ומשפחתית, טיפול זוגי מבוסס קונסטלציה משפחתית ומובחנות בקריית טבעון ואונליין.


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Anchor 1
bottom of page