top of page

ניכור משפחתי והשפעותיו ארוכות הטווח על מערכות יחסים בבגרות

תמונת הסופר/ת: סיון אבניסיון אבני

family estraingening

ניכור משפחתי הוא תופעה שבה בני משפחה מתרחקים זה מזה בכוונה עקב מערכות יחסים שליליות או תפישות שגויות. תופעה זו נפוצה יותר ממה שרבים עשויים לחשוב ומותירה השפעה עמוקה על המרקם הרגשי והיחסים של המעורבים.


במאמר זה אבחן את המורכבויות של הניתוק במשפחות, את הגורמים לניכור, ואת ההשפעות ארוכות הטווח שלו על מערכות יחסים בבגרות. אתייחס לאתגרים שעומדים בפני אנשים מנוכרים ואציע דרכים לפיוס עצמי וריפוי פנימי. ככל שנעמיק בניתוח הניתוק המשפחתי, נגלה לא רק את הכאב והבידוד אלא גם את החוסן והצמיחה שיכולים להתהוות במסע לעבר הבנה וריפוי.


מהו ניכור משפחתי?


ניכור משפחתי הוא מצב שבו בני משפחה מנתקים קשרים ביניהם בצורה מכוונת. הריחוק הזה יכול להיות רגשי, פיזי או שניהם, והוא נובע לעיתים קרובות מקונפליקט מתמשך, אי הבנה או הבדלים בערכים ובאמונות. ניכור אינו מתרחש פתאום אלא מתפתח לאורך זמן, לעיתים מאי הסכמות קטנות שמתפתחות למחסומים בלתי עבירים. ניתוק הדרגתי זה עלול להוביל לבני משפחה להגביל את האינטראקציות שלהם זה עם זה או לנתק את הקשר לחלוטין.



חמישה גורמים לניכור משפחתי


ישנם מספר גורמים מרכזיים שיכולים להוביל לניכור בתוך המשפחה. חשוב להכיר בגורמים הללו כדי להבין טוב יותר את הדינמיקה המשפחתית ולמצוא דרכים להתמודד איתם:


1. קונפליקטים בלתי פתורים

קונפליקטים מתמשכים שלא זוכים לפתרון יכולים להוביל לניכור. חילוקי דעות שנמשכים לאורך זמן, בין אם הם נובעים מהתנהגויות מסוימות, החלטות חיים או ערכים שונים, יכולים לגרום להצטברות של כעסים ותסכולים.


2. הבדלים בערכים ובאמונות

כאשר בני משפחה מחזיקים בערכים ואמונות שונים באופן משמעותי, זה יכול להוביל לתחושות של ניכור. פערים בתחומים כמו דת, פוליטיקה, אורח חיים ובחירות אישיות יכולים ליצור תחושות של חוסר הבנה וקבלה.


3. התעללות והזנחה

התעללות פיזית, רגשית או מינית, כמו גם הזנחה, הן סיבות שכיחות לניכור. אנשים שחוו התעללות או הזנחה במשפחתם עשויים לבחור לנתק קשרים על מנת להגן על עצמם מפני פגיעה נוספת.


4. בעיות בריאות הנפש

מצבים נפשיים כמו דיכאון, חרדה או הפרעות אישיות יכולים להכביד על מערכות יחסים משפחתיות. לעיתים קרובות, חוסר הבנה של המצב הנפשי או חוסר יכולת לתמוך זה בזה יכולים להוביל להתרחקות וניכור.


5. חוסר תקשורת

תקשורת לקויה היא גורם משמעותי לניכור משפחתי. כאשר אין יכולת לדבר בפתיחות על רגשות, בעיות וקונפליקטים, נוצרות אי הבנות ותחושות של ניכור.



ארבע השלכות של ניכור משפחתי על מערכות יחסים בבגרות


ההשלכות של ניכור משפחתי משתרעות הרבה מעבר ליחידת המשפחה המיידית, ומשפיעות על מערכות היחסים של אדם בבגרותו בדרכים משמעותיות. ההשפעה ניכרת במערכות יחסים אינטימיות, סגנונות הורות ורשתות חברתיות, כאשר כל אחת מהן מושפעת מהחוויות וההתמודדויות שפותחו בתגובה לניכור.


1. השפעה על מערכות יחסים אינטימיות

מבוגרים שחוו ניכור משפחתי עלולים להיתקל באתגרים ביצירת ושמירה על מערכות יחסים אינטימיות. בעיות אמון נפוצות, שכן האמון הבסיסי בקשרים המשפחתיים עשוי להיפגע קשות. זה יכול להוביל לקשיים באמון בבני זוג, פחד מנטישה או לשכפול תת-מודע של דפוסי מערכות יחסים לא בריאים שנצפו או שחוו בתוך המשפחה. מצד שני, אנשים עשויים לפתח תחושת עצמאות מוגברת, ולפעמים לדחות קרבה כדי להימנע מפגיעה פוטנציאלית. תקשורת יכולה להיות תחום מאתגר נוסף, שכן אנשים מנוכרים אולי לא היו מודלים חיוביים לפתרון קונפליקטים או לביטוי רגשות בצורה בריאה.


2. השפעה על סגנונות הורות

כשמדובר בהורות, מבוגרים שעברו ניכור משפחתי לעיתים קרובות נשבעים לא לחזור על טעויות הוריהם. זה יכול להתבטא בדרכים שונות, החל מהיות סלחניים מדי, בניסיון להיות ההפך מההורים הסמכותניים שלהם, ועד להיות מגוננים מדי, מחשש שילדיהם יחוו את אותו כאב שחוו. למרות שהכוונה היא לספק חינוך טוב יותר, גישות קיצוניות אלו יכולות לפעמים ליצור בטעות את הסוגיות שלהן. בנוסף, אנשים מנוכרים עשויים להתמודד עם חוסר במודלים לחיקוי להורות יעילה, מה שהופך אותם לתלויים יותר במקורות חיצוניים של מידע ותמיכה.


3. השפעות על חברויות ורשתות חברתיות

ההשלכות של ניכור משפחתי לעיתים קרובות מתרחבות לחברויות ולרשתות חברתיות רחבות יותר. אנשים עשויים למצוא את עצמם יוצרים "משפחות נבחרות" עם חברים או אחרים שחוו חוויות דומות, ומחפשים את ההבנה והתמיכה שהם מחמיצים ממשפחותיהם הביולוגיות. למרות שזה יכול להוביל לקשרים עמוקים ומשמעותיים, קיים גם סיכון לבידוד חברתי עבור אלו שמתקשים להיפתח או לסמוך על אחרים. הפחד משיפוט או אי הבנה לגבי מצבם המשפחתי עלול לגרום לחלקם לסגת, ולהעדיף בדידות על פני הפגיעות שבלהסביר את הרקע שלהם.


4. השפעה על מיומנויות חברתיות והערכה עצמית

חוויית הניכור יכולה להשפיע על המיומנויות החברתיות וההערכה העצמית של הפרט. היעדר מערכת תמיכה משפחתית יציבה עלול להוביל לאתגרים בניווט במצבים חברתיים, ביצירת מערכות יחסים חדשות או בהגנה על עצמם. זה יכול גם להשפיע על תפיסת האדם לגבי נורמות חברתיות וציפיות לגבי משפחה, ולעיתים להוביל לרגשות של ניכור או שונות.



 

למרות אתגרים אלו, חשוב להכיר בעמידות וביכולת ההסתגלות שמפגינים רבים מהאנשים המנוכרים. תהליך הניווט וההחלמה מניכור יכול לטפח תחושת מודעות עצמית חזקה, אינטליגנציה רגשית והבנה עמוקה של ערך מערכות יחסים בריאות. רבים מוצאים דרכים לריפוי באמצעות טיפול, קבוצות תמיכה או חקירה אישית, ובונים בהדרגה את הכישורים והביטחון הדרושים ליצירת מערכות יחסים מספקות בבגרות.



 


שישה מנגנוני התמודדות והצעת דרכי ריפוי:


המסע לקראת ריפוי מניכור משפחתי הוא אישי מאוד ויכול להשתנות משמעותית מאדם לאדם. עם זאת, מספר מנגנוני התמודדות ונתיבים לריפוי הוכחו כיעילים עבור רבים. האסטרטגיות האלה לא רק עוזרות להתמודד עם הכאב והבידוד הקשורים לניכור אלא גם סוללות את הדרך לבניית מערכות יחסים בריאות יותר ולחיים מספקים יותר:


1. הכרה בקיים: 

לעתים קרובות הצעד הראשון בריפוי הוא הכרה במציאות הניכור והשפעתו על חייו של האדם. קבלת המצב אינה אומרת הסכמה עם מה שקרה או סלחנות על התנהגות מזיקה. אלא מדובר בהכרה בקיים בנסיבות כפי שהן ובהבנה שניתן להתקדם הלאה.


2. טיפול רגשי: 

טיפול רגשי יכול להציע מרחב בטוח לחקירת רגשות, בעיות לא פתורות והשפעות הניכור על חייו של האדם. הטיפול יכול גם לספק אסטרטגיות להתמודדות עם אבל, בניית דימוי עצמי ושיפור מיומנויות תקשורת ויחסים.


3. רשת תומכת: 

יצירת "משפחה נבחרת" או מציאת קהילה של חברים ועמיתים תומכים יכולה להפחית משמעותית את תחושות הבידוד שמלוות לעתים קרובות ניכור. גם קבוצות תמיכה יכולות לחבר אנשים עם אחרים שיש להם חוויות דומות, ולהציע תחושת שייכות והבנה שייתכן וחסרה בחייהם.


4. קביעת גבולות בריאים: 

לימוד קביעת גבולות בריאים הוא קריטי לרווחה האישית, במיוחד עבור אלו שחוו ניכור בגלל דינמיקות משפחתיות רעילות. גבולות עוזרים להגן על הבריאות הרגשית והנפשית של האדם, ומאפשרים ליצור מערכות יחסים מכבדות ותומכות בהמשך הדרך.


5. טיפוח חמלה עצמית: 

מסע ההחלמה מניכור יכול להיות מאתגר, מלא בעליות ומורדות. תרגול חמלה עצמית, להיות עדין עם עצמך בזמנים קשים, ולחגוג התקדמות, לא משנה כמה קטנה, יכול לטפח עמידות ותחזית חיובית. אישית אני מוצאת שתרגול יומיומי של הו'אופונופונו מסייעת לי בטיפוח חמלה עצמית.


6. חקירת פיוס: 

עבור חלק, פיוס עם בני משפחה מנוכרים עשוי להיות תוצאה רצויה. חשוב לגשת לאפשרות זו באופטימיות זהירה, ולהכיר בכך שפיוס מוצלח דורש רצון, מאמץ ותקשורת פתוחה מכל הצדדים המעורבים. קביעת גבולות ברורים וציפיות ריאליסטיות יכולה לעזור לנהל את התהליך הזה.




 

בנימה אישית


במהלך המסע שלי, הבנתי שפיוס עם עצמי הוא המפתח לריפוי אמיתי. ההתמקדות בכוחות הפנימיים שלי וביכולת להכיר בערך שלי ללא תלות באישור חיצוני היא שעזרה לי לצמוח ולהתפתח. אני מאמינה כי העצמה אישית והיכולת להכיר בערך העצמי הן חלק בלתי נפרד מהתמודדות עם ניכור משפחתי. הכרה בכאב ובפגיעות שלנו, ולצד זאת חיזוק התחושות של מובחנות וראויות, הן הכלים המשמעותיים ביותר במסע זה.


 

אם אתן ואתם חווים ניכור משפחתי ומרגישים שהמאבק הוא קשה מנשוא, חשוב לדעת שלא חייבים לעבור את זה לבד. אני מזמינה אתכם ליצור קשר ולתאם פגישה ראשונית, בה נוכל לבחון יחד את האתגרים ולהתחיל במסע לעבר פיוס עצמי והעצמה אישית. בפגישה נבנה יחד תוכנית טיפול מותאמת אישית, שתסייע לכם להתחבר לכוחות הפנימיים שלכם ולהתמודד עם הכאב בצורה יעילה ובריאה.

אני מציעה טיפול פרטני וזוגי כדי להתמודד עם האתגרים ולבנות מחדש את התחושה של ערך עצמי ויכולת ליצור קשרים משמעותיים ובריאים.



 

סיון אבני, יועצת זוגית ומשפחתית, טיפול זוגי מבוסס קונסטלציה משפחתית ומובחנות בקריית טבעון ואונליין.


share blog

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating*
Anchor 1
bottom of page