מבוא
אישיות היא היבט מרתק ומורכב של החוויה האנושית, המעצב את האופן שבו אנו מתקשרים עם העולם ועם אחרים. היא כוללת את הדפוסים הייחודיים של מחשבות, רגשות והתנהגויות שהופכים אותנו למי שאנחנו. מהדרך שבה אנו מתמודדים עם לחץ ועד להעדפות שלנו במערכות יחסים, האישיות משפיעה על כל היבט בחיינו. הבנת האישיות אינה רק עיסוק אקדמי אלא גם מעשי, במיוחד בתחום מערכות היחסים שבו היא ממלאת תפקיד מרכזי.
חקר האישיות ריתק פסיכולוגים במשך מאות שנים, והוביל לפיתוח של תיאוריות ומודלים שונים. הגישה הפסיכואנליטית של זיגמונד פרויד הניחה את היסודות, תוך התמקדות בתת-מודע ובחוויית הילדות המוקדמת. עם זאת, התחום התפתח משמעותית מאז, כאשר תיאורטיקנים כמו קרל רוג'רס הציעו פרספקטיבה הומניסטית יותר, תוך הדגשת מושג העצמי והצורך בהערכה חיובית.
בטיפול זוגי, הבנה מעמיקה של האישיות יכולה לספק תובנות יקרות ערך לגבי דינמיקה בין-אישית, ולסייע לבני הזוג לנווט במורכבויות של מערכת היחסים שלהם.
במאמר: "תאוריות של האישיות במערכות יחסים" נצלול למהות האישיות, לתיאוריות המגוונות שהציעו פסיכולוגים כדי להסביר אותה, ולמשמעות של מושגים אלה בהבנה ובשיפור מערכות יחסים.
הגדרת אישיות: רקמה מורכבת
אישיות לעתים קרובות מושווית לרקמה, ארוגה בצורה מורכבת עם חוטי המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלנו. רקמה זה אינה סטטית; היא מתפתחת עם הזמן, מושפעת מהחוויות, הסביבה והגורמים הביולוגיים שלנו. בליבתה, אישיות מייצגת את הדפוסים הייחודיים והיציבים יחסית שדרכם אנו תופסים, מתייחסים וחושבים על העולם ועל עצמנו.
המושג אישיות כולל מגוון רחב של אלמנטים, מתכונות נצפות כגון מוחצנות או מופנמות ועד להיבטים פחות נראים כמו המוטיבציות העמוקות ביותר שלנו ותהליכים לא מודעים. פסיכולוגים דנו רבות ברכיבים המרכיבים אישיות, מה שהוביל לפיתוח של מודלים ותיאוריות שונות שמטרתם להסביר את המורכבות שלה.
היבט יסודי אחד של אישיות הוא העקביות שלה לאורך זמן ובמצבים שונים. בעוד שאנו עשויים להתאים את ההתנהגויות שלנו בהתאם להקשר, הדפוסים הבסיסיים נותרים קבועים יחסית, ומספקים תחושת זהות ורציפות. עקביות זו היא המאפשרת לנו לחזות את התגובות שלנו ושל אחרים לנסיבות שונות.
בנוסף, אישיות כוללת גם את המשותף וגם את השונה בין אנשים. בעוד שתכונות מסוימות עשויות להיות נפוצות, השילוב והביטוי הספציפיים של תכונות אלה הם מה שהופך כל אדם לייחודי. המשחק המורכב הזה בין ההיבטים האוניברסליים והאישיים של האישיות הוא מה שהופך אותה לנושא מרתק ומורכב כל כך לחקור, הן בפסיכולוגיה והן בחיי היומיום שלנו.
הפרספקטיבה הפסיכואנליטית: מורשתו של פרויד
הצגתו של זיגמונד פרויד לפסיכואנליזה בתחילת המאה ה-20 סימנה שינוי מהפכני בהבנתנו את האישיות. פרויד הניח שהתנהגות אנושית היא בעיקר תוצר של תהליכים לא מודעים, המעוצבים על ידי חוויות ילדות ודחפים ביולוגיים מולדים. הפרספקטיבה הפסיכואנליטית שלו הניחה את היסוד לחקירה מעמיקה לתוך הנפש האנושית, תוך הדגשת המורכבות והמניעים הנסתרים לעתים קרובות מאחורי מעשינו.
פרויד הציג מספר מושגים מרכזיים שנותרו משפיעים בחקר האישיות. הראשון הוא המודל הטופוגרפי של הנפש, המחלק אותה לרמות המודעת, הטרום-מודעת והלא-מודעת. על פי פרויד, הנפש הלא-מודעת היא מאגר של רגשות, מחשבות, דחפים וזיכרונות הנמצאים מחוץ למודעות המודעת שלנו. יסודות לא מודעים אלה מפעילים השפעה משמעותית על התנהגותנו ואישיותנו.
היבט מרכזי נוסף בתורתו של פרויד הוא המודל המבני של הנפש, הכולל את האיד, האגו והסופר-אגו.
האיד פועל על פי עקרון העונג, ומבקש סיפוק מיידי לדחפים ולרצונות הבסיסיים שלנו.
האגו, המנוהל על ידי עקרון המציאות, מנהל משא ומתן בין דרישות האיד למגבלות העולם החיצון.
הסופר-אגו מייצג את המצפון המוסרי שלנו, שואף לשלמות ומבקר את מעשינו על בסיס נורמות חברתיות מופנמות.
השלבים הפסיכוסקסואליים של פרויד ממחישים עוד יותר כיצד האישיות מעוצבת לאורך זמן. הוא הציע שהאישיות מתפתחת דרך סדרה של שלבים -אוראלי, אנאלי, פאלי, לטנטיה וגניטלי, כל אחד מהם מאופיין בקונפליקטים ספציפיים שצריך לפתור. על פי פרויד, קונפליקטים לא פתורים בשלבים אלה עלולים להוביל לקיבעונות פסיכולוגיים המשפיעים על אישיות המבוגר.
הפרספקטיבה הפסיכואנליטית גם הציגה את המושג של מנגנוני הגנה, אסטרטגיות לא מודעות שהאגו מעסיק כדי להגן על עצמו מחרדה ומקונפליקט. מנגנונים כגון הדחקה, הכחשה והשלכה עוזרים לאנשים להתמודד עם לחצים פנימיים וחיצוניים, אך הם יכולים גם לעוות את המציאות ולעכב צמיחה אישית.
למרות הביקורות והתפתחותן של תיאוריות חדשות, מורשתו של פרויד בתחום הפסיכולוגיה של האישיות בלתי ניתנת לערעור. עבודתו פתחה את הדלת לחקר המוח הלא-מודע ותפקידו בעיצוב ההתנהגות. הפרספקטיבה הפסיכואנליטית מציעה תובנות יקרות ערך לגבי מורכבות הטבע האנושי, תוך הדגשת החשיבות של חוויות מוקדמות והאינטראקציה הדינמית בין היבטים שונים של הנפש. תיאוריותיו של פרויד ממשיכות להשפיע על הפסיכולוגיה העכשווית, ומספקות מסגרת להבנת מעמקי האישיות האנושית.
מעבר לפרויד: מודלים מגוונים של אישיות
בעוד שזיגמונד פרויד הניח את היסודות להבנת האישיות באמצעות הפרספקטיבה הפסיכואנליטית, תיאורטיקנים מאוחרים יותר הרחיבו וגוונו את הנוף של פסיכולוגיית האישיות. מודלים אלה מציעים תובנות מגוונות לגבי המבנה, ההתפתחות והביטוי של האישיות, כאשר כל אחד מהם תורם עדשה ייחודית דרכה ניתן לראות את המרקם המורכב של ההתנהגות האנושית.
תיאוריות תכונות: אבני הבניין של האישיות
תיאוריות תכונות מציעות שהאישיות מורכבת מקבוצה של תכונות בסיסיות, מאפיינים יציבים יחסית המשפיעים על ההתנהגות שלנו במצבים שונים. אחת מתיאוריות התכונות המשפיעות ביותר היא מודל החמש הגדול של פול קוסטה ורוברט מקריי, המודל העוסק בתאוריית התכונות האישיותיות, מזהה חמישה ממדים רחבים של אישיות: פתיחות, מצפוניות, מוחצנות, נעימות ונוירוטיות (OCEAN). המודל מציע שהבדלים אינדיבידואליים בתכונות אלה יכולים לחזות היבטים שונים של התנהגות ורגשות אנושיים, ובכך לספק מסגרת איתנה להבנת האישיות.
פרספקטיבות ביולוגיות ואבולוציוניות
תיאוריות ביולוגיות ואבולוציוניות של אישיות מדגישות את התפקיד של גורמים גנטיים ופיזיולוגיים בעיצוב תכונות אישיות. לדוגמה, מודל ה-PEN של אייזנק מציע שניתן להבין אישיות במונחים של שלושה ממדים עיקריים: פסיכוטיות, מוחצנות ונוירוטיות. אייזנק הניח שממדים אלה מבוססים ביולוגית, מושפעים מוואריאציות במערכת העצבים. באופן דומה, פסיכולוגיה אבולוציונית רואה בתכונות אישיות התאמות שפתר בעיות חוזרות ונשנות בעבר האבולוציוני שלנו. פרספקטיבה זו מדגישה את התפקיד של הברירה הטבעית בעיצוב תכונות המגבירות את ההישרדות וההצלחה הרבייה.
תיאוריות הומניסטיות: העצמי והצמיחה האישית
הפסיכולוגיה ההומניסטית מציעה ראייה אופטימית יותר של האישיות, תוך התמקדות בטוב המולד של הפרטים ובפוטנציאל שלהם לצמיחה אישית. קרל רוג'רס, דמות בולטת בתחום זה, הציג את מושג העצמי והדגיש את החשיבות של מימוש עצמי והערכה חיובית ללא תנאי. על פי רוג'רס, התפתחות האישיות מונעת על ידי הנטייה המולדת לצמיחה ולהגשמה, כאשר תפיסת העצמי ממלאת תפקיד מרכזי בעיצוב התפיסות והאינטראקציות שלנו עם העולם.
תיאוריות חברתיות-קוגניטיביות: האינטראקציה בין האדם לסביבה
תיאוריות חברתיות-קוגניטיביות מדגישות את האינטראקציה הדינמית בין הבדלים אינדיבידואליים וגורמים סביבתיים בעיצוב האישיות. תיאוריית הלמידה החברתית של אלברט בנדורה מדגישה את תפקיד הלמידה התצפיתית, החיקוי והמודלינג ברכישת התנהגות. בנדורה הציג את מושג הדטרמיניזם ההדדי, תוך הצעה שהאישיות היא תוצאה של האינטראקציה בין גורמים אישיים, התנהגות והסביבה.
באופן דומה, תיאוריית מערכת האישיות הקוגניטיבית-אפקטיבית (CAPS) שהוצעה על ידי וולטר מישל וויצ'י שודה מתארת את האישיות כמערכת של דפוסים קוגניטיביים ורגשיים שמקיימים אינטראקציה עם משתנים סביבתיים כדי לייצר התנהגויות ספציפיות.
אישיות כמערכת קוגניטיבית-רגשית
בהתבסס על פרספקטיבות חברתיות-קוגניטיביות, תיאוריית מערכת האישיות הקוגניטיבית-אפקטיבית (CAPS) מציעה הבנה עדינה יותר של האישיות. על פי מודל זה, אישיות אינה רק קבוצה של תכונות אלא מערכת מורכבת של תהליכים קוגניטיביים ורגשיים שמקיימים אינטראקציה עם רמזים סביבתיים. תיאוריה זו מדגישה את השונות בהתנהגות במצבים שונים, תוך הצעה שהאישיות מתבטאת באמצעות דפוסים של אם-אז שמקשרים מצבים ספציפיים עם תגובות רגשיות והתנהגותיות מסוימות.
שילוב פרספקטיבות: ראייה הוליסטית של אישיות
חקר האישיות התפתח מההתמקדות הראשונית של פרויד בלא מודע למגוון רחב של תיאוריות שמתחשבות בגורמים ביולוגיים, פסיכולוגיים וחברתיים. כל מודל מציע תובנות יקרות ערך, ומדגיש היבטים שונים של האישיות, מתכונות יציבות ועד אינטראקציות דינמיות בין הפרט לסביבתו. שילוב פרספקטיבות אלה מספק הבנה הוליסטית יותר של האישיות, ומכיר בה כמבנה רב פנים המושפע ממשחק מורכב של גורמים פנימיים וחיצוניים.
לסיכום, חקר האישיות עבר כברת דרך מאז פרויד, כאשר כל תיאוריה תורמת להבנה עשירה יותר של מה שהופך אותנו למי שאנחנו. מהיציבות של תכונות ועד להשפעת הסביבה, והפוטנציאל לצמיחה אישית, מודלים מגוונים אלה מאירים את הכוחות השונים שמעצבים את האישיות שלנו. ככל שאנו ממשיכים לחקור את המורכבויות של ההתנהגות האנושית, תיאוריות אלה מספקות מסגרת יקרת ערך להבנת המורכבות של האישיות והשפעתה על חיינו ומערכות היחסים שלנו.
תפיסת אישיות דרך תיאוריות
תיאוריות אישיות לא רק מנסות להסביר את המבנים והתהליכים הבסיסיים שמגדירים את האינדיבידואליות שלנו, אלא גם מעצבות את הדרך שבה אנו תופסים ומבינים אישיות - הן בעצמנו והן באחרים. מסגרות תיאורטיות אלה מציעות עדשות דרכן ניתן לראות את המשחק המורכב של גורמים התורמים לאישיות, המשפיעים על האופן שבו אנו מפרשים התנהגויות, מוטיבציות ותגובות רגשיות.
ההשפעה של תיאוריה פסיכואנליטית על תפיסה
התיאוריה הפסיכואנליטית של פרויד הציגה את הרעיון שרוב ההתנהגות שלנו מונעת על ידי תהליכים לא מודעים וקונפליקטים לא פתורים בילדות. פרספקטיבה זו מעודדת מבט עמוק יותר מעבר להתנהגויות שטחיות כדי לחקור את המוטיבציות הנסתרות שמניעות אותנו. היא מציעה שהבנת אישיות דורשת צלילה אל תוך התת-מודע, תוך שימוש בטכניקות כמו ניתוח חלומות ואסוציאציות חופשיות. גישה זו יש לה השלכות עמוקות על האופן שבו אנו תופסים אישיות, תוך הדגשת המורכבות והעומק של ההתנהגות האנושית.
תיאוריות תכונות ופישוט המורכבות
בניגוד לגישה הפסיכואנליטית הממוקדת בעומק, תיאוריות תכונות מציעות שיטה פשוטה יותר לתפיסה וקטגוריזציה של אישיות. על ידי זיהוי תכונות מפתח שעקביות לאורך זמן ובמצבים שונים, תיאוריות אלה מספקות מסגרת להערכת וחיזוי התנהגות במהירות. מודל החמש הגדול, למשל, מאפשר לנו לקטלג אנשים על סמך רמות הפתיחות, המצפוניות, המוחצנות, הנעימות והנוירוטיות שלהם. גישה זו מפשטת את המורכבות של האישיות לממדים ניתנים לניהול יותר, ומקלה על הבנתנו את ההבדלים האישיים.
תיאוריות הומניסטיות ותפיסת הפוטנציאל
תאוריות הומניסטיות, עם הדגש שלהן על מימוש עצמי וצמיחה אישית, מעבירות את מוקד התפיסה מתכונות קבועות או מניעים לא מודעים לפוטנציאל שבכל פרט. מנקודת מבט זו, אישיות נתפסת כתהליך דינמי של התהוות, כאשר כל אדם שואף להגשמה ולמימוש עצמי. השקפה אופטימית זו משפיעה על האופן שבו אנו תופסים אישיות, ומעודדת התמקדות בחוזקות, בפוטנציאל ובתנאים התומכים בהתפתחות אישית.
תיאוריות חברתיות-קוגניטיביות וההקשר הסביבתי
תיאוריות חברתיות-קוגניטיביות, כגון תיאוריית הלמידה החברתית של בנדורה ומודל ה-CAPS, מדגישות את החשיבות של האינטראקציה בין הפרט לסביבתו. תיאוריות אלו מציעות שלא ניתן להבין אישיות במלואה מבלי להתחשב בהקשר הסביבתי ובתהליכים הקוגניטיביים שמתווכים את תגובותינו אליו. פרספקטיבה זו מעודדת אותנו לתפוס אישיות כגמישה ומתאמת, המעוצבת הן על ידי נטיות פנימיות והן על ידי השפעות חיצוניות.
סיכום ביניים
התיאוריות השונות של האישיות מציעות דרכים שונות לתפוס ולהבין את המורכבויות של ההתנהגות האנושית. כל תיאוריה תורמת להבנה רחבה יותר של האישיות, ומדגישה היבטים שונים של טבענו. בין אם דרך עדשת המניעים הלא מודעים, התכונות היציבות, השאיפה לצמיחה או השפעת הסביבה, תיאוריות אלו מעשירות את תפיסת האישיות שלנו ומספקות תובנות יקרות ערך לגבי המורכבות של מה שהופך אותנו למי שאנחנו.
קרל רוג'רס ופסיכולוגיה הומניסטית: העצמי ביחס
קרל רוג'רס, דמות מרכזית בפסיכולוגיה ההומניסטית, הציג פרספקטיבה על אישיות שמתמקדת בעצמי ובהתפתחותו בתוך הקשרים יחסיים. תיאוריית האישיות של רוג'רס בולטת בדגש שהיא שמה על הטוב המולד של הפרטים ועל הדחף הטבוע בהם למימוש עצמי - מימוש הפוטנציאל המלא שלהם. השקפה אופטימית זו מנוגדת בתכלית להתמקדות של פרויד בקונפליקטים לא מודעים, ומציעה הבנה חיובית יותר ומכוונת צמיחה של טבע האדם.
במרכז תיאורייתו של רוג'רס נמצא מושג העצמי, שהוא מגדיר כקבוצה מאורגנת ועקבית של תפיסות וערכים בתוך הפרט. תפיסת העצמי הזו מעוצבת על ידי החוויות שלנו והמשוב שאנו מקבלים מאחרים, במיוחד במהלך ההתפתחות המוקדמת. רוג'רס האמין שכדי שאדם יגיע למימוש עצמי, תפיסת העצמי שלו חייבת להיות מיושרת עם החוויה האורגניזמית שלו - הרגשות והרצונות המולדים והאותנטיים שלו. עקביות זו חיונית לרווחה פסיכולוגית.
רוג'רס הדגיש גם את החשיבות של הסביבה היחסית בהתפתחות העצמי. הוא זיהה שלושה תנאים מרכזיים לשינוי טיפולי: אמפתיה, עקביות (אותנטיות) וכבוד חיובי ללא תנאי. תנאים אלה, כשהם קיימים במערכת יחסים טיפולית, יכולים לטפח סביבה שבה פרטים מרגישים בטוחים לחקור ולבטא את העצמי האמיתי שלהם, מה שמוביל לצמיחה אישית ולמימוש עצמי.
בטיפול זוגי, העקרונות של רוג'רס מדגישים את החשיבות של אמפתיה, אותנטיות וקבלת הזולת בטיפוח מערכות יחסים בריאות. על ידי טיפוח סביבה של הערכה חיובית ללא תנאי, בני הזוג יכולים לתמוך בצמיחה ההדדית שלהם ובשאיפתם למימוש עצמי, ובכך לשפר את איכות מערכת היחסים שלהם. הגישה ההומניסטית של רוג'רס לאישיות ולמערכות יחסים מדגישה את ההשפעה העמוקה של הסביבות היחסיות שלנו על תפיסת העצמי שלנו, על הבריאות הפסיכולוגית ועל היכולת שלנו לצמיחה אישית.
תפקיד האישיות בטיפול זוגי
הבנת האישיות ממלאת תפקיד מכריע בטיפול זוגי, ומציעה תובנות יקרות ערך לתוך הדינמיקה של מערכות יחסים. האישיות מעצבת את סגנונות התקשורת שלנו, את האסטרטגיות לפתרון קונפליקטים ואת התגובות הרגשיות שלנו, שכולם מהווים היבטים יסודיים של כל שותפות. על ידי חקירת תכונות האישיות של כל שותף, מטפלים יכולים לקדם הבנה עמוקה יותר ואמפתיה בתוך מערכת היחסים, מה שמוביל לאינטראקציות יעילות וחומלות יותר.
תקשורת ופתרון קונפליקטים
הבדלים באישיות יכולים להשפיע משמעותית על האופן שבו בני זוג מתקשרים ופותרים קונפליקטים. לדוגמה, אדם מוחצן עשוי להעדיף תקשורת פתוחה וישירה, בעוד שבן זוגו המופנם עשוי להזדקק לזמן לעבד את מחשבותיו לפני דיון בנושאים.
הכרה בהבדלים אלה חיונית לפיתוח אסטרטגיות תקשורת המכבדות את הצרכים וההעדפות של כל שותף. באופן דומה, הבנת תכונות האישיות יכולה לעזור לבני זוג לנווט בקונפליקטים בצורה יעילה יותר. שותף עם מידה גבוהה של נעימות עשוי להימנע מעימותים, מה שעלול להוביל לבעיות לא פתורות, בעוד ששותף עם מידה גבוהה של נוירוטיות עשוי לתפוס קונפליקטים בצורה אינטנסיבית יותר.
טיפול זוגי יכול לעזור לבני זוג להבין נטיות אלה ולעבוד לקראת שיטות לפתרון קונפליקטים מאוזנות ובונות יותר.
הבנה רגשית ואמפתיה
האישיות משפיעה לא רק על האופן שבו אנו מביעים את הרגשות שלנו אלא גם על האופן שבו אנו תופסים ומגיבים לרגשות של בן זוגנו. לדוגמה, אדם עם יציבות רגשית גבוהה עשוי למצוא קושי להבין את החרדה או את מצבי הרוח המשתנים של בן זוגו, מה שמוביל לאי הבנות. על ידי חקירת תכונות האישיות, מטפלים יכולים לעזור לבני זוג לפתח אמפתיה רבה יותר וכיוון רגשי, ולטפח מערכת יחסים תומכת ומבינה יותר.
הסתגלות וצמיחה
אחת ממטרות הטיפול הזוגי היא לעזור לבני הזוג להסתגל לצרכים של זה ולצמוח יחד כזוג. זיהוי התפקיד של האישיות בעיצוב ההתנהגויות וההעדפות שלנו יכול להקל על תהליך זה. ההבנה שתכונות מסוימות הן מובנות ויציבות יחסית מאפשרת לבני הזוג להעריך את ההבדלים שלהם ולעבוד על תחומי התאימות והפשרה. יתר על כן, חקירת האישיות יכולה לעזור לבני הזוג לזהות ערכים ומטרות משותפים, ובכך לספק בסיס חזק למערכת היחסים שלהם.
סיכום ביניים
בטיפול זוגי, העמקה בסבך האישיות מציעה כלי רב עוצמה לשיפור הדינמיקה של מערכת היחסים. הוא מאפשר לבני הזוג להעריך את ההבדלים הייחודיים שלהם, לתקשר בצורה יעילה יותר ולתמוך בצרכים הרגשיים של זה. על ידי זיהוי ההשפעה העמוקה של האישיות על האינטראקציות שלנו, זוגות יכולים לבנות מערכות יחסים חזקות יותר, אמפתיות ומספקות יותר. הבנת האישיות אינה עוסקת בשינוי מי שאנחנו, אלא בלמידה כיצד לנווט את האינטראקציה המורכבת של תכונות בתוך מערכת יחסים, ובסופו של דבר להוביל לחיבור עמוק יותר וצמיחה הדדית.
תאוריות של האישיות במערכות יחסים - אחרית דבר
אישיות היא מבנה רב-פנים המשפיע על כל היבט של התנהגות אנושית ויחסים בין-אישיים. לאורך חקירה זו, חצינו את הנוף של תיאוריות אישיות, מהגישה הפסיכואנליטית של פרויד ועד לפרספקטיבה ההומניסטית של רוג'רס, ועוד. תיאוריות אלו מציעות תובנות מגוונות לגבי הכוחות המעצבים את האישיות שלנו, תוך הדגשת התפקידים של תהליכים לא מודעים, נטיות גנטיות, גורמים סביבתיים והדחף המולד שלנו לצמיחה ומימוש עצמי.
הבנת האישיות היא קריטית בטיפול זוגי, שבו המשחק ההדדי של הבדלים אינדיבידואליים יכול להשפיע עמוקות על דינמיקת היחסים. על ידי טיפוח הערכה להבדלים אלו, קידום תקשורת יעילה ותמיכה באמפתיה רגשית, זוגות יכולים לנווט במורכבויות של מערכת היחסים שלהם עם הבנה וחמלה גדולים יותר.
בסופו של דבר, לימוד האישיות מעשיר את ההבנה שלנו לגבי עצמנו ואחרים, וסולל את הדרך לחיבורים אנושיים משמעותיים ומספקים יותר.
סיון אבני - טיפול זוגי מבוסס מובחנות וקונסטלציה משפחתית בקריית טבעון ואונליין.
Comments