top of page
תמונת הסופר/תסיון אבני

מדריך להורים: הכירו את מודל חמשת הגורמים שיעזור לכם לטפח את תכונות האישיות של ילדכם


במסע ההורות היפהפה אך המאתגר, הבנת האישיות הייחודית של ילדינו חיונית כדי לטפח את צמיחתם ולתמוך בצרכיהם ביעילות. מודל חמשת הגורמים של הפסיכולוגים פול קוסטה ורוברט מקריי מציע עדשה דרכה נוכל לראות ולהעריך את המורכבויות של התנהגויות ועמדות ילדינו. מודל זה מסווג את האישיות לחמישה ממדים רחבים: מוחצנות, נעימות, מצפוניות, יציבות רגשית-נוירוטיות ופתיחות לחוויה.

ממדים אלו מספקים מסגרת לפענוח הסיבה מאחורי מעשי ילדינו, העדפותיהם ותגובותיהם לעולם שסביבם. על ידי קבלת תובנות לגבי כל אחד מהתכונות הללו, נוכל להתאים את אסטרטגיות ההורות שלנו לא רק לניהול אלא גם לשגשוג בתפקידנו כמטפחים, מדריכים ותומכים.

במדריך הזה אציג בפניכם את מודל חמשת הגורמים וכיצד ניתן ליישם אותו בהקשר של הורות, תוך הצעת עצות וטקטיקות מעשיות לכל תכונת אישיות כדי לעזור לכם ולילדכם לנווט במורכבויות של גדילה משותפת.



five kids

מודל חמשת הגורמים


מודל חמשת הגורמים, שפותח בשנות ה-80 וה-90 על ידי הפסיכולוגים פול קוסטה ורוברט מקריי, עומד כמסגרת מרכזית בתחום הפסיכולוגיה להבנת אישיות האדם. ביסודו, מודל זה מניח שניתן לזקק את האישיות לחמישה ממדים רחבים, שכל אחד מהם כולל מגוון של תכונות קשורות המשפיעות על האופן שבו אנשים תופסים את העולם, מתקשרים עם אחרים ומתמודדים עם הנופים הרגשיים הפנימיים שלהם.


  1. מוחצנות: תכונה זו משקפת את המידה שבה אדם הוא חברותי, אנרגטי ומחפש את חברתם של אחרים. מוחצנים נוטים להיות יותר חברותיים, דברנים ונחושים, ומשגשגים באינטראקציות חברתיות.

  2. נעימות: מאופיין בתכונות כמו אדיבות, אמינות ושיתוף פעולה, נעימות קובעת עד כמה אנשים מסתדרים עם אחרים. אנשים בעלי נעימות גבוהה הם לעתים קרובות אמפתיים, מועילים ומוכנים להתפשר.

  3. מצפוניות: ממד זה כולל משמעת עצמית, סדר ורצון להשיג. אנשים מצפוניים הם אמינים, מאורגנים וחרוצים, ולעתים קרובות מציבים לעצמם מטרות גבוהות ושואפים להשיגן.

  4. יציבות רגשית-נוירוטיות: יציבות רגשית נוגעת ליכולתו של אדם להישאר רגוע ושליו, במיוחד במצבי לחץ. לעומת זאת, נוירוטיות כרוכה בנטייה לחוסר יציבות רגשית, חרדה ומצב רוח רע.

  5. פתיחות לחוויה: פתיחות כוללת יצירתיות, סקרנות לגבי העולם והערכה לאמנות ויופי. אנשים בעלי תכונה זו הם הרפתקנים, בעלי דמיון ופתוחים לחוויות ורעיונות חדשים.


הבנת ממדים אלה מציעה עדשה דרכה ניתן לראות ולתמוך בהתפתחות ילדם. זיהוי המקום שבו ילדכם עשוי ליפול על כל אחד מספקטרומים אלה יכול לסייע בעיצוב גישת ההורות שלכם כך שתתאים לאישיותו הייחודית, ובכך לטפח סביבה תומכת המקדמת את צמיחתו ורווחתו.



1. מוחצנות


מוחצנות, אחד מחמשת הממדים במודל, ממלאת תפקיד משמעותי בעיצוב האופן שבו ילדים מתקשרים עם העולם סביבם. מוחצנות עוסקת במידת ההחצנה, האנרגטיות והחברותיות של אדם. ילדים שמפגינים רמות גבוהות של מוחצנות הם בדרך כלל אלה שמשגשגים בסביבות חברתיות, להוטים להשתתף בפעילויות קבוצתיות ולעתים קרובות מביעים את מחשבותיהם ורגשותיהם בגלוי.


זיהוי מוחצנות


ילדים מוחצנים קלים לזיהוי בקהל. הם אלה שמתחברים בקלות לחברים בפארק, מתנדבים לענות בכיתה ללא היסוס ונראה שיש להם אנרגיה בלתי מוגבלת שדוחפת אותם מפעילות אחת לשנייה. ילדים אלה נהנים להיות במרכז תשומת הלב ולעתים קרובות מצטיינים בסביבות שבהן הם יכולים ליצור אינטראקציה עם אחרים.


טיפוח ילד מוחצן


להורות לילד מוחצן יש את האתגרים והתגמולים הייחודיים שלה. להלן כמה אסטרטגיות שכדאי לשקול:


  1. ספקו הזדמנויות חברתיות: ילדים מוחצנים משגשגים באינטראקציה. עודדו את טבעם החברותי על ידי ארגון משחקי חברות, הרשמתם לפעילויות קבוצתיות או מתן אפשרות להם לעסוק בספורט קבוצתי. הזדמנויות אלה לא רק מספקות את הצורך שלהם בחיברות, אלא גם מסייעות בפיתוח עבודת צוות ומיומנויות תקשורת.

  2. איזון רמות אנרגיה: בעוד שילדים מוחצנים הם אנרגטיים מטבעם, חשוב ללמד אותם את ערך זמן ההשבתה. עודדו פעילויות הדורשות מיקוד ורוגע, כגון קריאה או פאזלים, כדי לאזן את האנרגיה הגבוהה שלהם.

  3. טפחו ביטוי רגשי: ילדים מוחצנים בדרך כלל קולניים לגבי רגשותיהם, אבל ייתכן שהם לא תמיד מבינים אותם. קיימו שיחות פתוחות על רגשות, ולמדו אותם לזהות ולבטא את רגשותיהם בצורה בונה.

  4. עודדו עצמאות: בהתחשב באופיים החברותי, ילדים מוחצנים עשויים להסתמך רבות על אישור חיצוני. חשוב לעודד עצמאות על ידי הגדרת משימות שהם יכולים לבצע בעצמם, ובכך לבנות ביטחון עצמי.


אתגרים


בעוד שמוחצנות יכולה להיות יתרון בהקשרים חברתיים רבים, חשוב לשים לב לסימנים של הסתמכות יתר על אינטראקציות חברתיות לצורך אישור או אושר. למדו את ילדכם למצוא שמחה וסיפוק גם בפעילויות יחידניות. בנוסף, הקפידו שהתלהבותם ליצור קשר לא תגרום להם להתעלם מהצרכים או הרגשות של עמיתים מופנמים יותר.


הבנת ותמיכה בתכונות המוחצנות אצל ילדים יכולה לסלול את הדרך להתפתחותם כאנשים מעוגלים. על ידי זיהוי הצורך שלהם באינטראקציה חברתית והכוונתם לאפיקים בריאים לאנרגיה וללהט שלהם, הורים יכולים לעזור לילדים מוחצנים לרתום את הנטיות הטבעיות שלהם בדרכים חיוביות.



2. נעימות


נעימות חיונית להבנת האופן שבו ילדים מקיימים אינטראקציה עם עמיתיהם, מגיבים לסמכות ומתמצאים במצבים חברתיים. תכונה זו כוללת איכויות כגון אדיבות, אמפתיה, אמון ורוח שיתופית. ילדים בעלי ציון גבוה בנעימות נתפסים לעתים קרובות כיוצרי שלום בקרב עמיתיהם, מוכנים לחלוק, לעזור ולהעדיף את צורכי האחר על פני צורכיהם. המורים שלהם מתארים אותם לעתים קרובות כשיתופיים, מכבדים וקל להסתדר איתם.


זיהוי נעימות


ילדים עם רמות גבוהות של נעימות מפגינים חום טבעי ויחס אכפתי כלפי אחרים. הם אלה שממהרים לנחם חבר במצוקה, לחלוק את החטיפים שלהם מבלי שיתבקשו ולהפגין עניין אמיתי ברגשות של אחרים. המורים שלהם מתארים אותם לעתים קרובות כשיתופיים, מכבדים וקל להסתדר איתם.


טיפוח ילד נעים


בעוד שנעימות היא תכונה מועילה מאוד, חשוב שהורים יטפחו אותה בדרך שתבטיח שילדים ילמדו גם לקבוע גבולות בריאים. להלן מספר אסטרטגיות לתמיכה והכוונה לילד נעים:


  1. עודדו אסרטיביות: למדו את ילדכם שזה בסדר לומר לא ולבטא את הצרכים והרצונות שלהם. משחק תפקידים יכול להיות דרך יעילה לתרגל אסרטיביות בסביבה בטוחה.

  2. טפחו אמפתיה: המשיכו לטפח את טבעם האמפתי על ידי דיון פתוח ברגשות, עידוד אותם לשקול את נקודות המבט של אחרים ושיבוח מעשי חסד.

  3. קדמו עצמאות: ילדים בעלי נעימות גבוהה עשויים להתקשות בלחץ חברתי עקב רצונם העז להשתלב ולהיות אהובים. עודדו חשיבה עצמאית וקבלת החלטות כדי לעזור להם לעמוד איתן בערכיהם.

  4. איזון בין נתינה וקבלה: ודאו שילדיכם מבינים את החשיבות של כבוד הדדי במערכות יחסים. עודדו אותם לזהות מצבים שבהם הנדיבות שלהם מוערכת ומוחזרת.


אתגרים


ילדים עם רמה גבוהה של נעימות הם שמחה להיות בסביבתם, אבל הרצון שלהם לרצות יכול לפעמים לגרום להם להתפשר יותר מדי על עצמם. חשוב שהורים ישימו לב לסימנים לכך שילדיהם מנוצלים או מאבדים את תחושת העצמי שלהם במרדף אחר הרמוניה. לימוד לשמור על איזון בין היותם נחמדים לבין היותם אסרטיביים הוא המפתח לעזור להם לנווט במורכבויות של מערכות יחסים.


בטיפוח ילד נעים, המטרה היא לעזור להם לשמר את החביבות הטבועה בהם תוך כדי ציודם במיומנויות לאסרטיביות כשצריך. על ידי כך, הורים יכולים להבטיח שילדיהם לא רק תורמים באופן חיובי לסביבות החברתיות שלהם אלא גם מכבדים את הצרכים והגבולות שלהם עצמם.



3. מצפוניות


מצפוניות כוללת תכונות כגון ארגון, חריצות ותחושת אחריות. אצל ילדים, מצפוניות גבוהה באה לידי ביטוי ביכולתם לבצע משימות, תשומת הלב שלהם לפרטים והנטייה שלהם לתכנן מראש. ילדים אלה מציבים לעצמם לעתים קרובות יעדים, מתגאים בעבודתם ואמינים במחויבויותיהם.


זיהוי מצפוניות


ילדים מצפוניים הם בדרך כלל אלה ששומרים על חדרם מסודר, משלימים את שיעורי הבית בזמן מבלי להזכיר להם ולוקחים על עצמם אחריות ברצון. הם נוטים להיות בעלי משמעת עצמית, ומעדיפים פעילויות מובנות על פני ספונטניות. מורים ומטפלים מתארים לעתים קרובות ילדים אלה כבוגרים לגילם, בהתחשב ביכולתם לנהל את המשימות והזמן שלהם ביעילות.


טיפוח ילד מצפוני


בעוד שמצפוניות היא תכונה בעלת ערך רב, חשוב לוודא שגם ילדים בעלי רמות מצפוניות גבוהות ילמדו להירגע וליהנות מספונטניות. להלן מספר אסטרטגיות לתמיכה והדרכה של ילד מצפוני:


  1. עודדו איזון: לימדו את ילדכם את החשיבות של איזון בין עבודה למשחק. עזרו להם להבין שלקחת הפסקות ולעסוק בפעילויות פנאי חיוני לרווחה הכללית.

  2. קדמו גמישות: ילדים בעלי מצפוניות גבוהה עלולים להילחץ כאשר הדברים לא הולכים כמתוכנן. עודדו אותם לאמץ גמישות על ידי חשיפתם לחוויות חדשות ולימוד כיצד להסתגל.

  3. טפחו יצירתיות: בעוד שילדים מצפוניים מצטיינים במשימות מובנות, כדאי לעודד פעילויות יצירתיות שאין להן תוצאה נכונה או שגויה. זה יכול לעזור להם לפתח נוחות עם עמימות וחקירה.

  4. אמת את המאמץ על פני התוצאה: כדי למנוע פרפקציוניזם, שבחו את המאמץ שילדכם משקיע במשימות ולא בתוצאה. זה עוזר לבנות עמידות וגישה בריאה לאתגרים.


אתגרים


ילדים בעלי מצפוניות גבוהה עשויים להפעיל לחץ בלתי הולם על עצמם לבצע ביצועים טובים ולעמוד בציפיות. זה עלול להוביל ללחץ וחרדה, במיוחד בסביבות תחרותיות או בעלות סיכון גבוה. על ההורים להיות קשובים לסימנים של שחיקה או ביקורת עצמית מוגזמת ולספק הרגעה שמותר לטעות.


תמיכה בילד מצפוני כרוכה במציאת איזון בין עידוד החריצות והאחריות הטבעיים שלהם לבין לימוד ערך הגמישות והחמלה העצמית. על ידי כך, הורים יכולים לעזור לילדיהם לרתום את החוזקות של המצפוניות שלהם תוך הפחתת גורמי לחץ פוטנציאליים, טיפוח של פרטים מעוגלים המוכנים להתמודד עם אתגרי החיים.



4. יציבות רגשית-נוירוטיות


במארג תכונות האישיות ששרטטו קוסטה ומקריי, ליציבות רגשית-נוירוטיות יש מקום מכריע, במיוחד כשמדובר בהבנת העולם הרגשי של ילדים. ממד זה משווה יציבות רגשית, היכולת להישאר מאוזן ושקט, לנוירוטיות, נטייה לרגישות רגשית ואי יציבות. ילדים שנוטים ליציבות רגשית נוטים לנווט את עליות ומורדות החיים בעמידות, בעוד שאלו עם רמות גבוהות יותר של נוירוטיות עשויים לחוות מסע רגשי סוער יותר.


זיהוי יציבות רגשית ונוירוטיות


ילדים עם רמה גבוהה יותר של יציבות רגשית לעתים קרובות מפגינים התנהגות רגועה, לא מוטרדים בקלות משינויים או אתגרים, ובדרך כלל שומרים על השקפת עולם חיובית. מצד שני, ילדים שמגלים תכונות של נוירוטיות עשויים להגיב בעוצמה רבה יותר ללחץ, להראות שינויי מצב רוח תכופים, ויותר סביר שירגישו חרדה או עצב.


טיפוח יציבות רגשית


טיפוח יציבות רגשית בילדים, ללא קשר לנטייה הטבעית שלהם, כרוך בכמה אסטרטגיות מפתח:


  1. יצירת מרחב רגשי בטוח: עודדו תקשורת פתוחה לגבי רגשות ומחשבות. תנו לילדכם לדעת שמותר לו לבטא את רגשותיו, ודאגו שהוא ירגיש ששומעים אותו ותומכים בו.

  2. לימדו מנגנוני התמודדות: ציידו את ילדכם בדרכים בריאות להתמודד עם לחץ ורגשות, כגון נשימה עמוקה, מינדפולנס או פעילויות גופניות. כלים אלה יכולים לעזור להם להחזיר את האיזון הרגשי שלהם בזמנים מאתגרים.

  3. הדגימו ויסות רגשי: ילדים לומדים על ידי דוגמה. הראו להם כיצד אתם מנהלים את הרגשות שלכם במצבים שונים, דברו על האסטרטגיות שאתם משתמשים בהן כדי להישאר רגועים ושקטים.

  4. עודדו שינוי פרספקטיבה: עזרו לילדכם לראות מצבים מזוויות שונות ולהבין שנסיגות הן זמניות ולעתים קרובות מובילות לצמיחה. זה יכול להפחית את עוצמת התגובות הרגשיות שלהם לאורך זמן.


התמודדות עם נוירוטיות


עבור ילדים המפגינים רמות גבוהות יותר של נוירוטיות:


  1. אשרו את רגשותיהם: הכירו ברגשותיהם ללא שיפוט. תיקוף יכול להקל על עוצמת רגשותיהם ולגרום להם להרגיש מובנים.

  2. התמקדו בחוזקות: הדגישו את החוזקות וההישגים של ילדכם כדי לבנות את הדימוי העצמי שלהם, שיכול לחסן מפני רגשות שליליים.

  3. חפשו תמיכה מקצועית במידת הצורך: אם התגובות הרגשיות של ילדכם משפיעות באופן משמעותי על חיי היומיום שלהם, התייעצות עם איש מקצוע בתחום בריאות הנפש יכולה לספק אסטרטגיות מותאמות לניהול רגשותיהם ביעילות.


אתגרים


איזון בין רגישות רגשית לעמידות הוא המפתח לטיפוח ילדים יציבים רגשית. זיהוי סימני המצוקה ומתן סביבה תומכת שבה ילדים מרגישים בנוח לבטא את רגשותיהם הם צעדים מכריעים בעזרה להם לפתח יציבות רגשית. על ידי הבנה וטיפול בעולם הרגשי של ילדכם, תוכלו להדריך אותם לפתח את העמידות והאינטליגנציה הרגשית הדרושים כדי לנווט באתגרי החיים בביטחון.



5. פתיחות לחוויות


פתיחות לחוויות כוללת גישה רחבה וגמישה לחיים, המאופיינת בסקרנות לגבי העולם, הערכה לאמנות ויופי ונכונות לחבק חוויות חדשות. ילדים שמפגינים רמות גבוהות של פתיחות הם לעתים קרובות בעלי דמיון, סקרנים ויצירתיים, ונהנים מחקר וגילוי בצורות שונות.


זיהוי פתיחות אצל ילדים


ילדים עם רמה גבוהה של פתיחות הם קלים לזיהוי בשל הסקרנות הבלתי נגמרת שלהם והלהיטות שלהם ללמוד. הם שואלים שאלות רבות, מגלים עניין בתרבויות ורעיונות שונים, ולעתים קרובות עוסקים במשחק יצירתי שיוצא מגדר הרגיל. ילדים אלה אינם רק חכמים מבחינה לימודית; יש להם דמיון מפותח שהם מבטאים באמצעות סיפורים, ציורים וצורות אחרות של ביטוי אמנותי.


טיפוח פתיחות לחוויות


טיפוח פתיחותו של ילד לחוויות יכול לשפר משמעותית את היצירתיות, האמפתיה ויכולת ההסתגלות שלו. להלן מספר דרכים לעודד תכונה זו:


  1. ספקו חוויות מגוונות: חשפו את ילדכם למגוון רחב של פעילויות, תרבויות ורעיונות. מוזיאונים, ספריות, פסטיבלים תרבותיים וטיולי טבע יכולים כולם לעורר את סקרנותו של הילד ואת הערכתו לגיוון.

  2. עודדו ביטוי יצירתי: הציעו מגוון חומרים והזדמנויות למשחק יצירתי, כגון ציור, מוזיקה, בלוקים או כתיבה. חגגו את היצירות שלהם ועודדו את המאמצים הדמיוניים שלהם מבלי להתמקד בשלמות.

  3. טפחו חשיבה ביקורתית: עודדו את ילדכם להשתתף בדיונים שמעודדים אותם לחשוב בצורה ביקורתית ופתוחה על נושאים שונים. שאלו שאלות פתוחות שמניעות אותם לחקור את מחשבותיהם ורגשותיהם.

  4. הוו דוגמה לפתיחות: הראו לילדכם שאתם מעריכים למידה וחוויות חדשות. שתפו אותם בתחומי העניין והתחביבים שלכם, והיו פתוחים לנסות דברים חדשים יחד.


אתגרים


בעוד שפתיחות לחוויות היא תכונה נפלאה, חשוב להדריך ילדים באיזון בין הסקרנות שלהם לבין בטיחות ושיקול דעת. לימדו אותם להיות זהירים ומחושבים לגבי חוויות חדשות ולבקש הדרכה במידת הצורך.


בנוסף, ילדים בעלי פתיחות גבוהה עשויים לפעמים להרגיש לא שייכים בקרב בני גילם, במיוחד אם תחומי העניין שלהם שונים מהנורמה. תמכו בילדכם במציאת חברים בעלי דעות דומות שחולקים את הסקרנות והיצירתיות שלהם, וחזקו את הערך של הפרספקטיבה הייחודית שלהם.

טיפוח פתיחות לחוויות בילדים לא רק מעשיר את ילדותם אלא גם מניח את היסוד לחיים שלמים של למידה, יצירתיות ויכולת הסתגלות. על ידי עידוד הסקרנות והיצירתיות שלהם, הורים יכולים לעזור לילדיהם להתפתח לאנשים פתוחים, מתחשבים וחדשניים.



כך תיישמו את מודל חמשת הגורמים בהורות שלכם:


מודל חמשת הגורמים של האישיות משמש ככלי בעל ערך להורים המבקשים להבין ולטפח את התכונות הייחודיות של ילדיהם. יישום מודל זה בהורות כרוך בזיהוי המקום שבו ילדכם נמצא בתוך ממדים אלה והתאמת אסטרטגיות ההורות שלכם כדי לענות על הצרכים האישיים שלהם.


התאמת הגישה שלכם


הבנת תכונות האישיות של ילדכם מאפשרת לכם להתאים את גישת ההורות שלכם בדרכים המקדמות את החוזקות שלהם ותומכות בתחומי האתגר שלהם. לדוגמה, ילד מוחצן עשוי לשגשג עם אינטראקציות חברתיות רבות, בעוד שילד מופנם עשוי לדרוש יותר זמן שקט לבד כדי להתאושש. באופן דומה, ילד בעל פתיחות גבוהה ייהנה מהזדמנויות למידה מגוונות ויצירתיות, בעוד שילד מצפוני עשוי להעריך מבנה וציפיות ברורות.


עידוד צמיחה


מודל חמשת הגורמים מסייע גם לזהות תחומים לפיתוח. עידוד ילד מצפוני לאמץ פעילויות ספונטניות יותר יכול לקדם גמישות, בעוד הכוונת ילד נעים מאוד להביע את צרכיו יכולה להגביר את הביטחון העצמי. זיהוי הזדמנויות אלה לצמיחה ודחיפת ילדכם בעדינות להרחיב את אזור הנוחות שלו יכולים להוביל לאישיות מעוגלת יותר.


טיפוח הבנה רגשית


הבנה עמוקה של עולמו הרגשי של ילדכם, במיוחד ביחס לרמת היציבות הרגשית או הנוירוטיות שלו, היא קריטית. מודעות זו מציידת אתכם לספק את התמיכה הרגשית שהם זקוקים לה, בין אם זה עוזר להם לפתח אסטרטגיות התמודדות עם לחץ או לעודד אותם לשתף ולעבד את רגשותיהם.



סיכום


בניווט במסע המורכב והמתגמל של הורות, הבנת האישיות הייחודית של ילדינו היא בעלת חשיבות עליונה. מודל חמשת הגורמים מציע מסגרת מקיפה לזיהוי ולטיפוח תכונות אישיות אלה. על ידי חקירת הממדים של מוחצנות, נעימות, מצפוניות, יציבות רגשית-נוירוטיות ופתיחות לחוויה, הורים יכולים לקבל תובנות יקרות ערך לגבי התנהגויות ילדיהם, העדפותיהם ועולמם הרגשי.


יישום מודל זה בהורות מאפשר לנו להתאים את הגישות שלנו לצרכים הספציפיים של ילדינו, לעודד את צמיחתם בדרכים מאוזנות ולטפח סביבה שבה הם מרגישים מובנים ונתמכים. בין אם זה לעודד ילד פתוח יותר לחקור את היצירתיות שלו, לעזור לילד מצפוני לאמץ גמישות, או להדריך ילד מוחצן בפיתוח קשרים משמעותיים, מודל חמשת הגורמים משמש ככלי רב עוצמה בערכת הכלים ההורית שלנו. במילים אחרות, המטרה היא לספק לילדינו את ההבנה, ההכוונה והתמיכה שהם צריכים כדי לשגשג. על ידי אימוץ התובנות המוצעות על ידי מודל חמשת הגורמים, אנו יכולים לטפח את התפתחותם של אנשים מעוגלים, עמידים ומאושרים, המוכנים לנווט באתגרים ובשמחות של החיים בביטחון.



sivan avni blog

 

סיון אבני - יועצת זוגית ומשפחתית, טיפול זוגי מבוסס מובחנות וקונסטלציה משפחתית בקריית טבעון ואונליין.

Comentarios

Obtuvo 0 de 5 estrellas.
Aún no hay calificaciones

Agrega una calificación
Anchor 1
bottom of page